Ekonomi

Hatay Havalimanı yenileniyor: Büyük gövdeli uçaklar da inebilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Hatay Havalimanı’nda büyük gövdeli uçakların inişine uygun yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. “Hatay Havalimanı inşaatı planlandığı gibi önümüzdeki yıl tamamlanacak ama biz bunu öne almaya çalışıyoruz.”söz konusu.

Uraloğlu, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin ardından bölgede yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Afet nedeniyle bölgede hasar gören yapıların onarımına hızla başladıklarını vurgulayan Uraloğlu, depremin büyük hasar verdiği illerden birinin Hatay olduğunu söyledi.

Uraloğlu, depremden en çok etkilenen ilçelerin Antakya, Defne, Kırıkhan ve Samandağ olduğunu hatırlatarak, bu bölgelerde çok sayıda binanın yıkıldığını ve birçoğunun kullanılamaz hale geldiğini hatırlattı.

Hasar gören yapılar arasında Hatay Havalimanı’nın da bulunduğunu belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Havalimanımızın bulunduğu bölgede faylanma ve zemin sıvılaşmasına bağlı olarak kalıcı yüzey deformasyonları meydana geldi. 1-1,5 metreye varan kalıcı oturmalar görüldü. Pist ve çevresi de bu oturmalardan etkilendi. Depremden sonra biz de Yardım ve tahliye uçakları için gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleştirdik ve pistimiz kısa sürede hizmet vermeye başladı.”dedi.

Depremde hasar gören Hatay Havalimanı’nın yerinin 1990’lı yıllarda belirlendiğini belirten Uraloğlu, buranın yenilenmesi için çalışma yaptıklarını, Topboğazı, Serinyol, İskenderun ve 4 alternatif bölgede detaylı incelemeler yaptıklarını belirtti. Amik Ovası, mevcut konumunu en uygun alan olarak belirlemiştir.

45 METRE GENİŞLİĞİNDEKİ UÇAKLAR DA İNİŞ YAPILABİLECEK

Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nda inşaatın devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“12 Ekim’de Hatay Havalimanı PAT alanlarının onarımı ve geliştirilmesi ihalesini gerçekleştirdik ve 21 Kasım’da imalat çalışmalarına başladık. Yenilenen Hatay Havalimanı’nın inşaatı önümüzdeki yıl planlara göre tamamlanacak ancak hayata geçirmeye çalışıyoruz. Burası depremden etkilenmeden hizmet verecek ve bölgedeki uçuş trafiği artacak. Yapılan çalışmalarla havalimanımız su baskınlarına karşı da korunacak. Havalimanına 3 bin metrelik ilave yeni pist inşa edeceğiz, 45 metre genişliğinde, geniş gövdeli uçakların inişine uygun. 2 bin 720 metre uzunluğunda, 2 hızlı çıkış ve 4 haberleşme taksi yolu olmak üzere yeni bir paralel taksi yolu inşa edeceğiz.”

Apron ve çevre güvenlik yolunun da yenileneceğini vurgulayan Uraloğlu, yeni ısıtma merkezi, regülatör binaları, karakollar ve çevre düzenlemelerinin yapılacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu, deprem bölgesindeki vatandaşların hayatını kolaylaştıracak çalışmaların hızla devam ettiğine dikkat çekerek, ülkedeki köprü, otoyol ve demiryollarının depreme dayanıklı hale getirilmesine yönelik projelerin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

 

haber-ibradi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu